Wyświetlanie 34 rezultat(ów)
„ŻywiOnko” – pyszny i zdrowy przewodnik kulinarny dla dzieci i młodzieży

„ŻywiOnko” – pyszny i zdrowy przewodnik kulinarny dla dzieci i młodzieży

Wyjątkowa, kolorowa i niezwykle praktyczna – taka właśnie jest książka kulinarna autorstwa psychodietetyczki, Katarzyny Cieśli. Powstała z myślą o małych pacjentach szpitali onkologicznych, ale przyda się wszystkim rodzicom, którym zależy na zdrowym odżywianiu dzieci. Książkę można pobrać za darmo w wersji elektronicznej.  Wasze nowe gotowanie może być smaczne i zdrowe – z korzyścią dla całej …

5 dobrych powodów, by sięgać po soki i smoothies

5 dobrych powodów, by sięgać po soki i smoothies

Czy wiedziałeś, że szklanka soku lub smoothie (ok. 200 ml) może być jedną z 5 zalecanych porcji warzyw i owoców?[1] Dotyczy to także produktów dostępnych w sklepach, które są na wyciągnięcie ręki! Wybierając właściwie, możesz uzupełnić swoją codzienną dietę w wiele składników odżywczych. Poznaj 5 powodów, dla których warto sięgać po szklankę soku lub smoothie każdego …

Sok a nadciśnienie tętnicze

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ustanowiła na 17 maja Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego, aby szerzyć informację na temat tej przypadłości i przypominać, jak ważna w tym zakresie jest profilaktyka. Jednym z jej elementów, oprócz regularnego badania ciśnienia krwi i aktywności fizycznej, jest zbilansowana dieta – czy sok, jako jej element, może wpływać na zmniejszenie ryzyka wystąpienia …

Mama w formie – trzy nawyki, które pomagają zachować szczupłą sylwetkę

Maj jest miesiącem szczególnym dla wszystkich mam – to właśnie wtedy przypada ich święto. Z tej okazji warto zrobić coś dla siebie i zadbać o szczupłą sylwetkę. To ważne dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Przedstawiamy trzy proste sposoby na odchudzanie, które dodatkowo chronią przed efektem jo-jo.

Grillowanie to żołądka obciążanie

Maj to początek sezonu grillowego, który – przy pięknej pogodzie – może skończyć się dopiero jesienią. Długie spotykania z przyjaciółmi przy rozpalonym grillu w piękne wiosenne i letnie wieczory to nie tylko ogromna przyjemność, ale również okazja sprzyjająca przejedzeniu czy zjedzeniu większej niż zwykle ilości niezdrowych posiłków, dlatego warto w tym czasie zaopatrzyć się w …

Rośliny to przyszłość!

Śmiało możemy zaryzykować stwierdzenie, że na naszych oczach odbywa się prawdziwa kulinarna rewolucja. Coraz chętniej włączamy do tradycyjnych potraw elementy kuchni z odległych zakątków świata. Łączymy, mieszamy, próbujemy do woli! Jednocześnie dużą wagę przywiązujemy do jakości posiłków. Poszerzanie wiedzy na temat nowinek żywieniowych przestało być domeną profesjonalnych dietetyków. Wydaje się, że hasło „jesteś tym, co …

Zdrowie w jelitach – zadbaj o „centrum dowodzenia” organizmu

Skład i aktywność mikroflory w jelitach może być warunkowana przez wpływ czynników zewnętrznych. Należą do nich np. rodzaj diety, używki, leki (zwłaszcza antybiotyki), higiena czy przewlekły stres, ale bardzo istotne są też genetyka i czynniki geograficzne. Jednak jak wskazują badania, to właśnie będący skutkiem nadmiaru obowiązków stres, jest jedną z najczęściej wymienianych przez Polaków przyczyn …