Cukinia prosto z grilla – jak ją prawidłowo przyrządzić?

Jak zrobić cukinię z grilla?

Sezon grillowy w pełni. Ten wyjątkowy czas w roku warto wykorzystać do przygotowania zapasów sezonowych warzyw na zimę. Jednym z nich jest grillowana cukinia, która doskonale sprawdzi się zarówno jako samodzielna przekąska, jak i pożywny dodatek do obiadu w chłodniejsze miesiące. Cukinia sama w sobie jest bardzo wdzięcznym warzywem, które warto uczynić stałym składnikiem swojej diety. Dlaczego warto możliwie jak najczęściej spożywać cukinię i jak ją prawidłowo grillować?

Cukinia i jej cenne właściwości zdrowotne

Cukinia nie bez powodu cieszy się opinią jednego z najzdrowszych warzyw. W jej składzie znajdują się spore ilości kwasu foliowego, przez co cukinia jest warzywem szczególnie polecanym kobietom planującym powiększenie rodziny oraz przyszłym mamom. Wysoka zawartość witamin z grupy B oraz potasu i magnezu pozytywnie wpływa natomiast na pracę i funkcjonowanie naszego mózgu zapewniając dobrą pamięć i koncentrację. Witaminy A, C i K dbają z kolei o dobry stan naszych zębów oraz dziąseł pomagając zachować je w dobrej kondycji i zdrowiu. Istotną zaletą cukinii jest także jej bardzo niska kaloryczność – w 100 g tego zielonego, soczystego warzywa znajduje się bowiem zaledwie 17 kcal, co czyni z niego doskonały wybór dla osób na diecie oraz dbających o zgrabną sylwetkę bez wyrzeczeń.

Cukinię możemy przygotowywać na wiele sposobów, co daje bardzo szerokie pole do popisu w kuchni. Możemy ją zarówno smażyć, piec, dodawać do zup, sałatek oraz przygotować na jej bazie pasztety, placuszki, leczo oraz smakowite zapiekanki. Aktualne, najlepszym pomysłem na cukinię jest jej przygotowanie na grillu. Grillowana cukinia może być spożywana z dodatkiem mięs oraz zachowana na później, w marynacie. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, tuż po zdjęciu z grilla, jak i na zimno w kolejnych dniach po jej przygotowaniu. Oto praktyczne wskazówki, jak szybko i sprawnie przygotować grillowaną cukinię.

Grillowana cukinia – jak ją prawidłowo przygotowywać w domowym zaciszu?

W celu przygotowania grillowanej cukinii musimy zaopatrzyć się w średniej wielkości warzywa w takiej ilości, jaką planujemy danego dnia grillować. Niezbędnym dodatkiem jest także dobrej jakości oliwa z oliwek oraz przyprawy. Zioła możemy dobierać na podstawie własnych upodobań – w przypadku cukinii świetnie sprawdzą się m. in. zioła prowansalskie, bazylia, papryka słodka i ostra, oregano i wiele innych przypraw, po które chętnie sięgamy na co dzień.

Przed przystąpieniem do grillowania dokładnie myjemy warzywa pod bieżącą wodą i osuszamy je z nadmiaru wody. Kroimy cukinię wzdłuż lub w poprzek wedle własnych preferencji na w miarę cienkie plastry równiej grubości. Po pokrojeniu rozkładamy plastry cukinii na większej desce do krojenia, delikatnie skrapiamy je oliwą z oliwek i posypujemy wybranymi przyprawami. Następnie przekładamy cukinię na ruszt i grillujemy po ok. 3-4 min. z każdej strony aż warzywa staną się miękkie. Tak oto grillowana cukinia jest gotowa do podania lub zamarynowania na zimę.

Dodaj komentarz