Dieta na jesień i zimę – co należy jeść, aby nie przytyć

Dieta na jesień

Jesienno-zimowa aura nie sprzyja wzmożonej aktywności fizycznej. Po całym dniu pracy raczej marzymy o tym, aby zaszyć się w domu z kubkiem ciepłej herbaty. Oczywiście w miarę możliwości wszelkie przejawy aktywności są jak najbardziej wskazane już nie tylko ze względu na wygląd, ale przede wszystkim na zdrowie. Oprócz tego bardzo istotne jest to, co pojawia się na naszych talerzach. Żywność dostarczana organizmowi powinna zarówno wzmacniać układ immunologiczny, jak i nie sprzyjać pojawianiu się nadmiernych kilogramów, o które w tych najzimniejszych miesiącach w roku nie jest trudno.

Dieta na jesień – w jaki sposób dostarczyć organizmowi witamin?

Jesienno-zimowa dieta powinna być bogata między innymi w witaminę D, a ponadto C, A oraz cynk, żelazo i potas. O ile nie mamy dużego pola wyboru w warzywach i owocach, o tyle jest ich na tyle dużo, aby wybrać spośród nich wartościowe. Mowa między innymi o burakach, które są nieocenionym pomocnikiem w dostarczaniu organizmowi żelaza oraz sprzyjaniu budowania dobrej odporności. Nie bez znaczenia pozostaje także rola marchewki, pietruszki oraz selera. Sięgajmy również po brokuły, fasolę oraz pora. Dobrze, jeśli w jadłospisie goszczą także owoce. Tutaj sprzymierzeńcem organizmu stają się jabłka, gruszki, wszelkie owoce egzotyczne typu banany, ananasy czy pomarańcze. Kolejna kwestia, to mrożone warzywa i owoce, które także mogą być dobrą alternatywą, jeśli nie mamy pod ręką świeżych. Zawsze także możemy skorzystać z usług cateringu pudełkowego takiego jak ten https://diet4u.pl/ w którym specjaliści do spraw żywienia komponują indywidualne jadłospisy uwzględniając zapotrzebowanie zarówno na witaminy, jak i minerały.

Zobacz także: https://infopoint.pl/dieta-na-jesien-jakie-skladniki-powinny-znalezc-sie-na-naszych-talerzach/

Dieta jesienno-zimowa – jak jeść, żeby nie przytyć

Aby nie zafundować organizmowi nadmiernej ilości kilogramów, warto jest postawić na taką samą częstotliwość posiłków, jak w sezonie wiosenno-letnim. Na talerzu powinno więc pojawić się pięć posiłków dziennie. Pamiętajmy o spożywaniu wspomnianych warzyw i owoców w ilości pół kilograma. Ważne jest również sięganie po chudy nabiał. Świetnie w roli wspomagaczy organizmu sprawdzają się kefiry, jogurty oraz zsiadłe mleko. Ważne jest także to, aby wprowadzić do jadłospisu potrawy z ryb i spożywać je regularnie. Nie bez znaczenia pozostają również produkty zbożowe, jednak tylko pełnoziarniste. Unikajmy także jedzenia tłustych dań oraz przekąsek, jak również zbyt dużej ilości soli. Istotne jest również regularne jedzenie, najlepiej o stałych porach i unikanie podjadania, zwłaszcza wieczornego. Wiadomo, że w natłoku obowiązków często ciężko jest zadbać o odpowiednią ilość posiłków, nie wspominając już o stałych porach ich jedzenia. Tu z pomocą znów przychodzi catering dietetyczny w którym posiłki dostarczane są codziennie o tej samej godzinie pod drzwi mieszkania lub biura, co zdecydowanie ułatwia kwestię regularności oraz zaoszczędza czas.

Dodaj komentarz